مدتی است که این دیدگاه مطرح شده که اگر تعطیلی پنج شنبه در همه کشور فراگیر شود؛ همه خواهند توانست بهتر از اوقات فراغت استفاده کنند و درنتیجه این امر زمینه تغییر روحیه کارکنان و کارمندان را فراهم نموده و منجر به بهره وری بهتر آنان در ساعات کاری خواهد شد.
پیرامون این دیدگاه؛ نظراتی به شرح زیرمطرح شد:
1* بعضی از این حرفها تلقی سیاسی کاری کردند بدین معنی که دولت قصد دارد با این مانورهای تبلیغاتی؛ جلب توجه کند.
2* بعضی گفتند ساختار کار دولتی به گونه ای ست که کارمندان و کارکنان را به تنبلی و آزمندی و ضعف اخلاق کار سوق داده است و تعطیلات بیشتر منجر به بهره وری بیشتر نخواهد شد.
3* برخی معتقدند تعطیلات وقتی مفرح و مفید است که اوضاع معیشتی همه مناسب باشد و در شرایط بد اقتصادی؛ تعطیلات بیشتر دردی را دوا نمی کند!
4* بیشتر کارکنان و کارمندان دولت در شهرستان از این طرح استقبال کردند زیرا خودشان را با همکارانشان در تهران و مراکز استان مقایسه می کنند و کار در آخر هفته را نوعی تبعیض برای خود می دانند!
5* بعضی هم معتقدند که بسیاری از کارمندان دولت در عمل کار زیادی ندارند و در صورت تعطیلات بیشتر؛ کشور چیزی را از دست نخواهد داد!!
-------------
++++
بنظرم کسی منکر نیست که تعطیلات بیشتر می تواند منجر به افزایش روحیه و حفظ نشاط در همه شود لیکن باید دو نکته را هم در نظر داشت:
1+ اگر بخواهیم سخن بالا را توجیه گر اشکالات متعدد سیستم دولتی( سیستم می گویم زیرا وابسته به دولت خاصی آنرا نکنیم!) بدانیم قطعا به خطا رفته ایم!
سیستم دولتی یک سیستم یکطرفه است که بخشنامه ها و دستورات در یک مرکز-با هر نامی- صادر می شود و کارکنان و کارمندان به مانند ابزار و وسایلی دیده می شوند که تنها مجریان دستورات مافوق هستند!
هرچند چندین سال است که ابتکاراتی مانند «اتاق فکر» یا «نظام پیشنهادات» را در این سیستم فرسوده بکار انداخته اند تا برای مشارکت دادن نظرات زیر دستان هم اقدام عملی کرده باشند ولی متاسفانه این کارها نیز بیشتر برای تکمیل دکوراسیون اداری ست!
زیرا دوباره جمعی نظرات مطرح شده توسط کارکنان را بررسی می کند؛ که درعمل وابسته به همان مراکز تصمیم سازی ست!( حداکثر کاری که می کنند آن است که بعضی از نظرات را تشویق مالی میکنند تا زیردستان هم تصور کنند که : بله دیده می شوند!!)
2+ متاسفانه هنوز در بسیاری از مراکز؛ ارائه خدمات به صورت ابتدایی ترین شکل است!( همین چند روز قبل بود که برای گرفتن نوبت در یک بیمارستان؛ مسیر طولانی را طی کردم تا تنها یک شماره به من اختصاص داده شود! و گاهی صف های طولانی به جهت همین کار ساده تشکیل می شود! در حالیکه با وجود ابزار های پیشرفته ارتباطی؛ این کارها اتلاف وقت و هزینه است!)
متاسفانه هنوز مردم برای جزئی ترین خدمات می بایست به صورت حضوری مراجعه کنند تا خدمتی را دریافت کنند.
-------
حقیقت آن است که بهره وری در سیستم دولتی ؛ لازمه اش تحولی اساسی است!
تحولی که در یک نظام یکطرفه و غیر کارآمد در ارائه خدمات؛ با افزایش تعطیلات بدست نمی آید!